פסולת בטבע (צילום: גיל אליהו)
פסולת בטבע (צילום: גיל אליהו)

45 אחוז מהישראלים מודים: לכלכנו בטבע

ממחקר חדש שנערך בחוג למשאבי טבע וסביבה באוניברסיטת חיפה עולה כי כמעט כל אדם שני הצהיר שהוא לכלך את הטבע לפחות פעם אחת בשנת 2020. רבים ממשתתפי המחקר הסבירו כי הם לא ראו פח אשפה בסביבה, ומעטים מהם הודו שהם עשו זאת כי הם נהנים ללכלך

פורסם בתאריך: 8.2.21 16:56

45 אחוז מהציבור בישראל – כמעט כל אדם שני – הצהירו כי הם לכלכו את הטבע לפחות פעם אחת במהלך שנת 2020 – כך עולה ממחקר חדש שנערך בחוג למשאבי טבע וסביבה באוניברסיטת חיפה. רבים ממשתתפי המחקר הסבירו כי הם לא ראו פח אשפה בסביבה, ומעטים מהם הודו שהם עשו זאת כי הם נהנים ללכלך. "בדרך כלל אנשים לא נוטים להודות שהם עשו משהו לא מקובל והשליכו פסולת, ולכן סביר להניח כי שיעור המשליכים הוא גדול יותר", אמרה תלמידת המחקר נעמה לב שהובילה את המחקר.

מהאוניברסיטה נמסר כי הלכלוך ברחובות, בחופים, בפארקים ובאתרי טבע יוצר בעיות חברתיות, כלכליות וסביבתיות רבות, וגורם לפגיעה אסתטית, לזיהומי קרקע ומים, להפצת מחלות, לפגיעה במגוון הביולוגי, לסתימות במערכות ביוב ולנזקים כלכליים בעקבות ירידה בתיירות. חלק גדול של פסולת זו נגרם מהשלכת פסולת אישית ברשות הרבים.

במחקר שמבוסס על עבודת התזה של לב, בהנחייתן של החוקרות פרופ' אופירה אילון מהחוג לניהול משאבי טבע וסביבה וד"ר מיה נגב מבית הספר לבריאות הציבור, בדקו החוקרות את התפישות של הציבור הישראלי לגבי השלכת פסולת אישית באתרי טבע ובפארקים. במחקר השתתפו 401 אנשים שביקרו באתר טבע או בפארק לפחות פעם אחת במהלך שנת 2020.

מתוצאות המחקר עולה כי יותר מ-90 אחוז מהמשתתפים ביקרו בטבע לפחות פעם אחת בשנה האחרונה וכי 98.5 אחוז מהם רואים חשיבות גדולה ברמת הניקיון של האתר שבו הם מבקרים. למרות זאת, 45 אחוז מהנשאלים הצהירו שהם השליכו פסולת ולכלכו את הטבע לפחות פעם אחת בשנה האחרונה. עוד עולה מהמחקר כי משליכי הפסולת מגיעים מכל המגדרים, הדתות, הגילאים והאזורים בארץ, אך צעירים חרדים תושבי אזור ירושלים הצהירו כי תדירות השלכת הפסולת שלהם היא גדולה יותר בהשוואה לאחרים.

המשתתפים במחקר התבקשו לתאר את סוגי הפסולת שהם השליכו ואת סוגי הפסולת שראו אנשים אחרים משליכים. מהתיאורים עולה כי אנשים הצהירו שהם עצמם השליכו שאריות מזון, מגבונים, נייר טואלט ובדלי סיגריות, וראו שאנשים אחרים השליכו כלים חד פעמיים, בקבוקי פלסטיק ובעיקר בדלי סיגריות. "לתפישתם של המשתתפים, יש סוגי פסולת כמו פסולת אורגנית, נייר טואלט ומגבונים שנחשבים לגיטימיים להשלכה ולכלוך באתרי הטבע ובפארקים", אמרו החוקרות. אחת מהמשתתפות במחקר אמרה: "פילטרים של סיגריה או דברים שחשבתי שהם מתכלים כמו קליפות גרעינים הם דברים קטנים שמציק לסחוב אותם והם נראים שוליים". משתתף נוסף אמר: "הרבה אנשים מתייחסים לבדלי סיגריות כאל זבל אקולוגי מתכלה".

 

 

החוקרות בדקו גם את התפישות לגבי הגורמים להשלכת פסולת באתרי טבע ואת הדרכים לצמצום התופעה. כשהנחקרים נשאלו על הסיבה שבגללה הם עצמם זרקו אשפה, הם ענו תשובות כמו "לא היה פח", "הפח היה רחוק" ו"לא שמתי לב", אך כשהם נשאלו מדוע לדעתם אנשים אחרים משליכים פסולת, הסיבה הנפוצה ביותר היתה "בשביל הכיף שלהם". "גורם זה להשלכת פסולת לא נלקח מהספרות המדעית בתחום, אלא עלה בסיעור מוחות שערכנו בהתבסס על ריאיונות מוקדמים", אמרו החוקרות, "והנה – מסתבר שצדקנו. הישראלים מעידים על עצמם שהם זרקו אשפה רק כי לא היה פח, אבל חושבים שהאחרים עושים זאת סתם בשביל הכיף. הדבר מעיד על כך שהשלכת פסולת מושפעת מגורמים רבים, ולכן הדרכים להתמודד עם התופעה צריכות להיות שונות ומגוונות. לתפישתו של הציבור, הדרך שתשפיע הכי הרבה במניעת התופעה היא אכיפה וחלוקת קנסות".

לדבריהן, "למקבלי ההחלטות שבאים להתמודד עם התופעה של השלכת פסולת ולכלוך באתרי טבע ובפארקים כדאי לקחת בחשבון את המאפיינים לתופעת השלכת הפסולת האישית בטבע. עליהם לתכנן פעולה שמתאימה לשונות הגדולה בדעות ובהתנהגות בקרב הציבור. פעולה בדרכים המקובלות כמו אכיפה, חינוך והסברה ושיפור תשתיות בהתאם למאפיינים תאפשר מיקוד ודיוק שיביאו לחיסכון במשאבים ולטבע נקי יותר. יש צורך בהגברת האכיפה ובחלוקת קנסות, בעיקר בחופי הים והכינרת ובשמורות הטבע הפתוחות שנתפשות מלוכלכות יותר".

 

פסולת בחופי הכינרת (צילום: גיל אליהו)

פסולת בחופי הכינרת (צילום: גיל אליהו)

 


 

 


 

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"כלבו - חיפה והצפון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר