זיהום אוויר במפרץ חיפה (צילום: רמי שלוש)
זיהום אוויר במפרץ חיפה (צילום: רמי שלוש)

גמליאל הבטיחה להעביר החלטת ממשלה לסגירת בז"ן עד 2030

בדיון שנערך בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת בנושא "מפרץ חיפה - תמונת מצב והתוכניות העתידיות לפינוי המפעלים המזהמים" אמרה השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל: "זה תהליך שצריך להתחיל מיידית, והוא יהיה הדרגתי ויסתיים לא יאוחר מ-2030"

פורסם בתאריך: 29.6.20 14:22

בדיון שנערך היום (שני) בוועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת בנושא "מפרץ חיפה – תמונת מצב והתוכניות העתידיות לפינוי המפעלים המזהמים" אמרה השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל כי בכוונתה להעביר בקרוב החלטת ממשלה על מועד לסגירת מתחם בז"ן שיסתיים לא יאוחר מ-2030.

בדיון בוועדה בראשותה של ח"כ מיקי חיימוביץ' השתתפו ראשי ערים ממטרופולין חיפה ונציגים ממשרד האוצר, מרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) וממשרד הבריאות.

גמליאל אמרה: "אני מתכוונת להעביר בזמן הקרוב החלטת ממשלה בתיאום עם הגופים הרלוונטיים – משרדי האוצר ורשות מקרקעי ישראל – שלפיה ייקבע מועד לסגירת מתחם בז"ן. זה תהליך שצריך להתחיל מיידית, והוא יהיה הדרגתי ויסתיים לא יאוחר מ-2030. הבנתי מהר מאוד שאם אני לא אוביל את הנושא ואדחף אותו, זה לא יקרה. ואם זה לא יקרה, תתרחש קטסטרופה סביבתית וכלכלית. אני מאמינה שבביצוע נכון, התהליך יוביל לתועלות לכל הנוגעים בדבר, כך שכולם ייצאו מורווחים. הצעד הזה מתכתב עם אג'נדה מרכזית שלנו במשרד: גמילת ישראל משימוש בדלקים פוסילים מזהמים. גם המגמות העולמיות תומכות בכך שהשימוש בתזקיקי נפט יצטמצם משמעותית בשנים הקרובות, כך שלא יהיה צורך ביכולת הזיקוק הקיימת כיום. יש בפינוי המתחם גם היגיון סביבתי וגם היגיון כלכלי. בכל העולם כבר מבינים – תם עידן הדלקים הפוסיליים. העולם הולך לרכבים חשמליים ולאנרגיות מתחדשות, וכך גם ישראל. בעידן כזה לא צריך בית זיקוק בחיפה".

לדבריה של גמליאל, "זה לא יקרה ביום אחד, ואני מודעת למורכבות. יש לתת מענה לסוגיות לאומיות כדוגמת העסקת עובדים, תשתית חליפית לאחסון דלקים, אחסון בנמלים ועוד. מדובר בפרויקט לאומי ממדרגה ראשונה. יש לקדם מקומות עבודה חלופיים, לבסס את משק האנרגיה על אנרגיות מתחדשות ולהחליט על הדרכים לחיזוק המטרופולין בחיפה. יהיה גם צורך לשקול תוכניות קיימות כמו קרקעות הצפון ולמצוא להן חלופות".

גמליאל הוסיפה: "אני רואה חשיבות סביבתית גדולה בקבלת החלטה ממשלתית ברורה בעניין עתיד מפרץ חיפה וסיום אי הוודאות בנושא. הימנעות מהחלטה תגרום לתעשייה לגווע מאליה ותוביל לפגיעה בסביבה ולחוסר יכולת לשקם את הקרקע. במצב כזה, ללא החלטה, יישאר המטרופולין רק עם ההשלכות הסביבתיות השליליות של המפעלים אבל ללא מנוע לפיתוח. אם לא ננהל את זה נכון, מהר מאוד עלול מתחם בז"ן להפוך למתחם אחסון דלקים. לפני 100 שנה מיקמו הבריטים את בתי הזיקוק בנמל חיפה כנקודת יציאה לאירופה. זה כבר לא רלוונטי לשנת 2020. אני מסתכלת קדימה על העתיד שלנו – אנחנו חייבים להסתכל מה נכון עכשיו עבור מדינת ישראל ועבור מטרופולין חיפה. אני רואה לנגד עיני את מפרץ חיפה עם תעשיות ירוקות וחדשניות שינצלו את היתרונות של העיר ויהפכו אותה לאבן שואבת לצעירים. זה לא חלום, בקרוב זו תהיה המציאות".

חיימוביץ' אמרה: "אני מלווה באופן צמוד את המאבק של תושבי חיפה והקריות זה תקופה ארוכה. אלו הם האנשים שחיים בזיהום אוויר מתמיד באזור שתחלואת הסרטן בו היא מהגבוהות בארץ. אני רואה מול עיני את האנשים ואת הילדים שמגיע להם לגדול ולצמוח בביטחון, ולכן השאיפה בדיון היא לקבוע לוח זמנים מוגדר לקידום החלטת ממשלה לפינוי המפעלים המזהמים ממפרץ חיפה. מפעלים שהיוו בעבר מקור לגאווה, לאנרגיה ולעבודה הפכו בחלוף הזמן לקריה פטרוכימית עצומה בלב אוכלוסייה אזרחית".

 

 

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' עדי שמחון אמר שקבוצת בז"ן מונעת את קידום המטרופולין, ובלי סגירתה לא ניתן לחזק את מטרופולין חיפה. שמחון הוסיף כי אין היתכנות כלכלית להעתקה של מפעלי בז"ן למקום אחר וכי יש לסגור את המפעלים לחלוטין עד לשנת 2025.

ראש העיר עינת קליש רותם אמרה בדיון כי אפשר לחכות עוד שלוש או חמש שנים, העיקר שתהיה תוכנית טובה לסגירת המפעלים, ועוררה את זעמו של יו"ר סיעת הירוקים אביהו האן. "אנחנו צריכים לדאוג שבז"ן יזהמו כמה שפחות ולראות איך מצמצמים את כמות זיהום האוויר", הוא אמר, "לא אהבתי לשמוע את דבריה של ראש העיר שאמרה שאפשר לחכות. השרה גמליאל אמרה שהיעד לסגירת מפעלי בז"ן הוא שנת 2025, וזה היעד שצריך לכוון אליו. אסור ללכת למהלך שיימשך 40-30 שנה שבהן נגדל פה עשרות אלפי ילדים חולי אסטמה. לכן אני מברך על התהליך הזה. אנחנו נלווה אותו ונבחן איך התוכנית הזו יוצאת לדרך".

יו"ר איגוד ערים להגנת הסביבה מפרץ חיפה עו"ד שרית גולן מסרה בתגובה על הדיון: "זהו יום חשוב, נקודת מפה היסטורית שבה גם המשרד להגנת הסביבה החליט כי אין עוד מקום לתעשייה מזהמת במטרופולין חיפה. הצהרה חשובה מאוד ניתנה על ידי פרופ' שמחון שקבע כמונו שניתן לסגור את בז"ן כבר בשנת 2025. אני קוראת למפעלים להבין שהסיפור נגמר, לא לנהל מאבקים על חשבון בריאותם של תושבי המפרץ, ולהתחיל לפעול ביחד איתנו לעצירת פעילותם של המפעלים, תוך שמירה על ביטחונם של אזרחי האזור ומתן מענה לייצור מקומות עבודה חליפיים".

מהירוקים נמסר: "אנו מברכים על האמירה החד משמעית של השרה גמליאל שבכוונתה לפעול באמצעות החלטת ממשלה לסגירת בז"ן עד 2025. זה היה דיון היסטורי. התאכזבנו לשמוע את קליש רותם אומרת שיש לנו זמן של עוד שלוש וחמש שנים. אין לנו רגע לבזבז, המפעלים היו צריכים להיסגר כבר אתמול. המאבק הסביבתי הסיזיפי לסגירת בז"ן הוא רווי אמוציות ואכזבות, אבל היום הוא יום חג לכל ארגוני הסביבה, ובטח לירוקים של חיפה. זה הזמן לקדם את החלטת הממשלה לסגירת מפעלי בז"ן, ואנו מצפים מהרשויות הרגולטוריות לדאוג שבתקופת הביניים יצומצם זיהום האוויר שנפלט מהמפעלים ותהליכי הסגירה יקודמו במהרה תחת תוכנית לאומית רחבה ותוך דאגה ופתרונות לעובדי המפעלים".

 


 

 


 

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

תגובות

4 תגובות
  1. חיפאי

    גמליאל הבטיחה ובסוף מנעה עדכון קצבאות זיקנה. לא מאמין לכל מילה והבטחה שלה. עדיף שתעלם מהבמה הציבורית! פטפטנית חסרת תקנה.

  2. עבודה בעיניים. לא מאמינים לכם.

    הבטיחו רק לא הבטיחו לקיים. הפקה פקה הקבוע.
    מפרץ חיפה כאסטרטגיה לאומית הוא פח הזבל הלאומי לתעשיות מזהמות. הממשלה לא תתן לסגור את בז"ן. לא עוד 5 ולא עוד 20 שנה. מי שחושב אחרת חולם בהקיץ. להיפך הקמת מנהרת התשתיות מבז"ן לנמל המפרץ ונמל חיפה רק מוכיחה שנערכים להגדלה מסיבית של הפטרוכימיה המזהמת.

  3. shimi

    זה השיא השיאים של קליש…
    לא הבנתי – איך עד עכשיו עם כל המחדלים שקליש עושה כדי לקבור את חיפה לתוך ההרים והים – איך עדיין אי אפשר לצאת לבחירות חוזרות בשל אי רצון תושבים, זה קיים בחוק, ממש כתוב שם בענק שיהב צריך לחזור 🙂 אבל ברצינות, היא מוחקת עיר, למדינה לא אכפת?!

🔔

עדכונים חמים מ"כלבו - חיפה והצפון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר