מתחם בז"ן (צילום: רמי שלוש)
מתחם בזן (צילום: רמי שלוש)

רשימת המפעלים הגרועים סביבתית: בז"ן במקום השלישי

המשרד להגנת הסביבה פרסם את מדד ההשפעה הסביבתית לשנת 2018, אשר מספק את דירוג ההשפעה הסביבתית של חברות ומפעלים שנמצאים בבעלות ציבורית וממשלתית. בז"ן מדורגת במקום השלישי, כרמל אולפינים ברביעי וגדיב בשישי

פורסם בתאריך: 9.7.20 07:56

מדד ההשפעה הסביבתית של המשרד להגנת הסביבה לשנת 2018, שהתפרסם היום (חמישי) זו השנה השמינית, מספק את דירוג ההשפעה הסביבתית של חברות ומפעלים שנמצאים בבעלות ציבורית וממשלתית. המדד מספק לציבור מידע השוואתי על הביצועים ועל הסיכונים הסביבתיים של חברות ציבוריות בעלות השפעה סביבתית גדולה והמפעלים שבבעלותן. המדד בוחן את הסיכון הסביבתי של יותר מ-40 חברות ציבוריות, כ-100 מפעלי תעשייה גדולים וכ-800 תחנות דלק, והמתודולוגיה שלו מבוססת על מדד הערכת סיכונים סביבתיים של הסוכנות להגנת הסביבה הבריטית (מדד OPRA).

מרכיבי המדד הם ההשפעה הסביבתית של החברה – פליטות מזהמים לאוויר, ים, נחל, קרקע, הזרמות שפכים, יצירת פסולת, שימוש בחומרים מסוכנים, רגישות מיקום המפעל (קרבה לאוכלוסייה ומקורות מים), על בסיס נתוני מרשם פליטות לסביבה (מפל"ס) לשנת 2018; פיקוח ואכיפה – הפרות של הוראות החוק והתקנות בנושאי הגנת הסביבה שהתגלו במסגרת פיקוח ואכיפה של המשרד להגנת הסביבה; וניהול סביבתי – ניקוד חיובי עבור פעילות לשיפור הביצועים הסביבתיים שלא מכוח חובה על פי כל דין, כלומר קיומן של מערכות לניהול סביבתי, ביצוע התייעלות סביבתית, דיווח סביבתי וולונטרי.

במקום הראשון, כמו בשנה שעברה, ניצבת רותם אמפרט נגב, ואחריה בית זיקוק פז אשדוד, בתי זיקוק לנפט (בז"ן), כרמל אולפינים, מפעלי ים המלח, גדיב, שמן תעשיות, אסדת תמר, שניב תעשיות נייר ומט"ש איילון.

לפי המדד, בז"ן ממוקמת במקום השלישי גם השנה עם עלייה של שישה אחוזים בניקוד ביחס לשנת 2017. בשנת 2018 הורשע המפעל בפלילים על זיהום נחל גדורה וקישון בשפכים – אירוע שהתקיים בשנת 2010. נוסף על כך בוצע שימוע למפעל על אירוע חומרים מסוכנים, והוצאו התראות על הפרות של חריגות בפליטה לאוויר, תפעול לקוי ואי ביצוע ניטור פליטות לאוויר. במהלך אותה השנה תועדו הפרות רבות נוספות, בעיקר של חריגות בפליטות לאוויר של מזהמים שונים, וכן הפרות הנוגעות לטיפול בשפכים ולחומרים מסוכנים. למפעל ניקוד גבוה הנובע מכמות הפליטות לסביבה.

מפעל כרמל אולפינים ממוקם במקום הרביעי והראה שיפור (ירידה) של 13 אחוז בניקוד ביחס לשנה שקדמה לה. בשנת 2018 תועדו במפעל הפרות הנוגעות לתפעול הלפיד ומתקני טיפול, שמשמעותן היא השפעה על פליטות לאוויר. כמו כן תועדו הפרות הנוגעות לחומרים מסוכנים שבעטיין זומן המפעל לשימוע וההפרה טופלה. ניקוד נוסף ניתן על הפרות מהשנים 2016 ו-2017 בגין הרשעה בפלילים על הפרות של חריגות בפליטות לאוויר, עיצום כספי שניתן על הפרות של מערכת הבקרה ומצלמות הלפיד, צווים מינהליים על חריגות בניטור סביבתי ועל פליטות חומרים אורגניים נדיפים, והתראה ושימוע בתחום הפליטות לאוויר.

 

 

השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל: "עלינו לעבור לשימוש באנרגיות מתחדשות ונקיות. האנרגיות המזהמות צריכות לחלוף מן העולם. ננקוט יד קשה נגד המסכנים את בריאות הציבור והסביבה. לציבור מגיע לדעת מיהם המפעלים המזהמים, ופרסום מדד ההשפעה הסביבתית חושף בפניו את הסיכונים הסביבתיים של מפעלי תעשייה וחברות ציבוריות. ראינו בשנים האחרונות כיצד סיכונים סביבתיים הופכים לסיכונים כלכליים, והמדד נותן למשקיעים כלי לניהול סיכונים אלו. עלינו להבטיח שחסכונות הציבור לעתיד בקרנות הפנסיה ובאפיקי החיסכון הנוספים לא יהיו רק בטוחים פיננסית אלא גם לא יסכנו את בריאות הציבור והסביבה".

יו"ר איגוד ערים מפרץ חיפה להגנת הסביבה עו"ד שרית גולן שטיינברג: "מפעלי מפרץ חיפה -בז"ן, כרמל אוליפינים, גדיב ועוד – מככבים בראש רשימת 20 המפעלים בעלי מדד ההשפעה הסביבתי הגבוה ביותר. מתחם בז"ן מחולק לכמה מתחמים במדדים אלו, אך אם נבדוק את בז"ן כמתחם אחד הוא יכבוש ללא כל צל של ספק את המקום הראשון כחברת התעשייה המזהמת ביותר. חשוב לומר שלמרות כל הפעולות שלכאורה ננקטו על ידי חברת בז"ן להפחתת הזיהום, מדי שנה היא מככבת בחמישה הראשונה במדד. הדבר מצביע על צורך שלנו ביחד עם המשרד באכיפה מוגברת מעל ומעבר לצד המשך הפעילות עד לסגירתם הצפויה עד שנת 2025".

לדבריה של גולן שטיינברג, "למרות הדוח שמצביע על קיומם של מפעלים רבים מזהמים, הממשלה מקדמת תיקוני חקיקה להפחתת הרגולציה הסביבתית. האיגוד הבהיר כי הוא מתנגד לניסיון לעשות שימוש בחוק ההסדרים על מנת להקטין את הכוח של השלטון המקומי בפיקוח על המפעלים המזהמים. מתוך הנקודה העיקרית והחשובה ביותר שמפעל אשר נמצא בתוך אזור גאוגרפי מסוים צריך להתנהל על ידי הרשות שבה הוא ממוקם, רישיון העסק של המפעל המזהם צריך להינתן ולהיות מובל על ידי אותה הרשות. אנחנו אלו שמכירים את התנהלותם של המפעלים ואת ההשלכות של התנהלות זו, ולכן אנחנו אלו שצריכים לנהל את האכיפה מול אותו עסק. אסור לנו לאפשר הסדרה שהוקפת את הרשויות המקומיות".

גולן שטיינברג הוסיפה כי "יש האומרים שזו אינה תקופה נכונה לשינויים בתחום הכלכלה, אך הקלות שבה מתנהלים הרגולטורים בתחום הסביבה היא פגיעה ממשית בחיי האדם. לא ייתכן ששינויים בחקיקה יבואו על חשבון הציבור ובבריאות התושבים. אנחנו חייבים להתנגד לכך. אני קוראת למשרד להגנת הסביבה ולשרה גמליאל, שעד כה עשתה עבודה נפלאה, להמשיך ולהוביל את הקו שיציל ממוות את מפרץ חיפה, ולעזור לנו להמשיך ולפעול בכל דרך אפשרית על מנת להוציא את המפעלים המזהמים מהמפרץ, ויפה שעה אחת קודם".

מבז"ן נמסר בתגובה: "בז"ן צמצמה בהתמדה בעשור האחרון את ההשפעה הסביבתית שלה בעשרות אחוזים כתוצאה ממדיניות סביבתית אחראית שהיא מנהלת. למעשה, חלקה היחסי בהשפעה על הסביבה במפרץ חיפה הוא נמוך מאוד ועומד על 11-3 אחוז בלבד, כך לפי הדוחות המעודכנים ביותר של המשרד להגנת הסביבה".

 


 

 


 

אולי יעניין אותך גם

תגובות

2 תגובות
  1. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    לסלק מיד את כל המפעלים המזהמים האלה מהאזור‼️‼️

🔔

עדכונים חמים מ"כלבו - חיפה והצפון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר