-->
אולגה שניידר (צילום: דוברות כללית)
אולגה שניידר (צילום: דוברות כללית)

לאכול כדי להרגיע: מהי תזונה אנטי דלקתית ולמה כולם מדברים עליה?

תזונה אנטי דלקתית מציעה דרך חיים שיכולה לשפר את איכות החיים, להפחית סיכון למחלות כרוניות ואפילו לתרום לבריאות הנפש

פורסם בתאריך: 13.7.25 15:40

בעשור האחרון נדמה שכולם מדברים על תזונה אנטי דלקתית. לא מדובר בעוד טרנד חולף אלא בשינוי תפיסתי של ממש, הנתמך יותר ויותר במחקרים מדעיים מרחבי העולם. תזונה זו מציעה דרך חיים שיכולה לשפר את איכות החיים, להפחית סיכון למחלות כרוניות ואפילו לתרום לבריאות הנפש.

מהי בעצם דלקת, ולמה חשוב להרגיע אותה?

דלקת היא תגובה טבעית של הגוף לאיום כמו פציעה או זיהום. אך כאשר הדלקת הופכת לכרונית, כלומר נמשכת לאורך זמן, היא עלולה להפוך לגורם סיכון משמעותי למגוון רחב של מחלות – סוכרת, מחלות לב, סרטן, אלצהיימר ואפילו דיכאון. מחקרים מצביעים על כך שהתזונה המודרנית, עתירת הסוכרים, השומנים הרוויים והמזון המעובד, תורמת להיווצרות דלקת כרונית שקטה בגוף.

כבר בשנת 2017 סיכמה קבוצת חוקרים מארצות הברית בכתב העת "Nutrition in Clinical Practice" את ההשפעות החיוביות של הדיאטה האנטי דלקתית, ומאז ממשיכות להצטבר הוכחות לכך בקשת רחבה של תחומים, כמו אנדומיטריוזיס, סרטן וסכרת.

כאן נכנסת לתמונה התזונה האנטי דלקתית – גישה תזונתית שמטרתה היא לצמצם תהליכים דלקתיים בגוף באמצעות מזון טבעי, מלא, מזין ובעיקר כזה שקרוב ככל האפשר לצורתו המקורית.

הסופרפוד האמיתי? ירק פשוט מהשוק

על אף המיתוג המסחרי של סופר פוד – מושג שהפך למקדם מכירות מבוקש – כל מזון טבעי, עשיר ברכיבי תזונה ונגיש לצלחת שלנו יכול להיחשב אנטי דלקתי. דוגמה לכך אפשר למצוא בדיאטת הים תיכונית, המבוססת על מזון פשוט כמו ירקות, קטניות, דגים, שמן זית ודגנים מלאים, ואשר נחקרה רבות בהקשר של מניעת דלקת ומחלות.

 

 

אז מה לשים בצלחת?

תזונה אנטי דלקתית מבוססת על עקרונות פשוטים:
• ירקות ופירות טריים ומגוונים. ככל שהצבע הוא כהה יותר (ירוק או כחול), כך טוב יותר. נוגדי חמצון כמו ויטמין E ופוליפנולים מצויים בשפע בפרי כהה (ענבים, אוכמניות, שזיפים) ובירק ירוק (קייל, ברוקולי, פטרוזיליה).
• שומנים טובים. שמן זית כתית מעולה, אגוזים, שקדים, זרעי פשתן וצ'יה מספקים חומצות שומן אומגה 3 שמרגיעות את הדלקת.
• דגים שומניים כמו סלמון, טונה ומקרל עשירים באומגה 3.
• תבלינים וצמחים. כורכום, ג'ינג'ר, שום ותה ירוק הם בעלי פוטנציאל מוכח להפחתת דלקת.
• פחות מעובד, יותר טבע. להפחית עד כמה שניתן מזון אולטרה מעובד, ממתקים ובשרים מעובדים, ולבחור בחומרי גלם טבעיים.

ומה עם הילדים?

למרות שהמודעות לתזונה בריאה הולכת וגדלה, מחקר חדש משנת 2024 מצא כי רוב ההורים עדיין אינם מודעים לחשיבות התזונה האנטי דלקתית עבור ילדיהם, ואינם משלבים אותה בתפריט המשפחתי. הילדים מצדם לומדים מההורים, ודפוסי האכילה נקבעים מגיל צעיר.

ארוחות משפחתיות קבועות, שבהן ההורים מדגימים לילדים אכילה מאוזנת ובריאה לפחות פעמיים-שלוש בשבוע, עשויות להשפיע באופן חיובי לא רק על הבריאות הפיזית של הילדים אלא גם על דימוי הגוף, על ההישגים בבית הספר ועל הבריאות הנפשית.

טיפ קטן לשינוי גדול

התחילו בהוספת פרי וירק חדש בכל ביקור בסופר. כל שבוע פרי או ירק חדש בצבע וצורה שונים. סלק, אוכמניות, צנונית או קייל יכולים לפתוח דלת לטעמים חדשים ולבריאות טובה יותר.

לסיכום: תזונה אנטי דלקתית אינה תפריט קפדני אלא הזמנה לחשוב אחרת על האוכל שלנו. זה לא עוד דיאטה אלא סגנון חיים שמתחיל בצלחת ונוגע בלב הבריאות הפיזית והנפשית.

 

* הכותבת היא דיאטנית קלינית בכללית, מחוז חיפה וגליל מערבי

 

תגובות

אין תגובות

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כלבו - חיפה והצפון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר