באקדמית גורדון יתקיים ביום חמישי אירוע הפתיחה של "התבוננות" – תערוכת יצירות של פרופ' חנה שחר שאותה אוצרת יעל ניצן.
שחר חזרה אל עולם הציור אחרי הפסקה ארוכה, שבה הקדישה את עצמה לעשייה אקדמית ומחקרית בתחום החינוך והערכים. מבחינתה, החזרה אל הבד והצבעים אינה רק מעשה יצירתי אלא מסע אישי. לאורך השנים, המבט האנושי, הרגישות לפרטים והיכולת להקשיב חיים בה, וכעת, כשהיא אוחזת שוב בעיפרון ובמכחול, הם באים לידי ביטוי ברישום מדויק, בקומפוזיציות עדינות ובצבעים שמביעים רגש ותבונה גם יחד.
שחר מתבוננת בדמויות – נשים וגברים – כאילו היא מבקשת לעצור רגע בזמן. ציוריה הם שקטים אך מלאי עוצמה, מבטאים הלך רוח של שיחה, מנוחה, לעתים ריחוק ולעתים קִרבה. החוויה האנושית מקבלת אצלה ביטוי חזותי עדין אך נוקב. דווקא מתוך המרחק, מהמרחב החברתי ומהאמנות עצמה נולדת שפה בוגרת ובשלה, שאינה מחפשת להרשים אלא לגעת. הצופה מוזמן להצטרף למסע האינטימי הזה, ודרך הדמויות, ההבעות והרגעים הקטנים שהופכים את החיים למלאים, חשוב לה לחבר את יצירתה לעולם החינוך והערכים האנושיים.
שחר מציירת דמויות מתוך שקט פנימי והתבוננות. היא חיה ויוצרת ביישוב בגליל, במרחב פיזי המעניק לה שקט אך גם בדידות. מתוך מרחב זה, של ריחוק חברתי אך קרבה לעצמה, נולדים ציוריה – דיוקנאות ודימויים של נשים וגברים, וטבע דומם, המצוירים לא מתוך מבט חיצוני אלא מתוך הקשבה פנימית עמוקה.
התבוננותה היא של קו, צבע וצורה. שחר מתבוננת באדם לא רק כגוף או נושא לציור אלא כנפש חיה, עם נשמה ומהות אנושיות. הציורים מבטאים קרבה, רוך ולעתים גם שתיקה משמעותית בין דמויות, כאילו הן מבקשות לומר "הנה אנחנו כאן, במנוחה, בבהייה, בהקשבה הדדית". הבדידות במרחב, כמו גם ההיכרות העמוקה שלה עם תהליכי חינוך, משווים ליצירה איכות ייחודית: הצופה חש שהוא מוזמן לשיחה – לא רועשת ולא פוליטית – אלא אנושית, מכילה וכנה. כל דמות נושאת עמה חידה שקטה, כמו שאלה חינוכית שממשיכה להדהד גם לאחר שהציור נגמר.
האמנות של שחר, אם כן, אינה רק חזותית, היא פעולה ערכית, כמעט חינוכית. כל ציור הוא הצעה לעולם רגשי אחר – קשוב, סבלני, רואה את האדם באשר הוא אדם. הבחירה להציג דמויות בהלך רוח רציני, רגעי שקט, מנוחה או שיחה, ולא בתנועה דרמטית או סצנות רועשות, מצביעה לרוב על רצון להעמיק בפנימיות, בהתבוננות ובניואנסים של קשר.
אירוע הפתיחה יתקיים ביום חמישי בשעה 16:30 במכללה האקדמית גורדון. התערוכה פתוחה עד 26 בינואר. ימי פתיחה: ראשון-חמישי, 18:00-9:00, שישי, 12:00-10:00. למידע נוסף: 04-8590111

מתוך התערוכה "התבוננות"





תגובות