הביטחון האישי של תושבי חיפה, ולא רק בהדר ובשוק תלפיות, נמצא על הקרשים. פריצות וגניבות הפכו לדבר שבשגרה, ולמשטרה ולעיריית חיפה אין פתרונות. כעת מתברר שגם בכרמל – וליתר דיוק בשדרות מוריה ובצומת כרמליה – התושבים ובעלי העסקים סובלים מפשיעה הולכת וגוברת ומוצאים את עצמם אובדי עצות.
לירון דגול, בעלת הקונדיטוריה בי בייקרי 58 בצומת כרמליה, קמה הבוקר (ראשון) למציאות כואבת ומוכרת. שעות קודם לכן התבצעה בעסק שלה פריצה לילית, ולא בפעם הראשונה. אך מה שמכעיס אותה באמת, כך היא אומרת, זה התחושה הקשה של חוסר אונים. "זה אותו פורץ שכבר פרץ אלי בעבר, בדיוק באותה השיטה, והנה חלפה חצי שנה ולא קרה עם זה כלום. המשטרה יודעת, אבל מתנערת".
הבוקר פרסמה דגול פוסט זועם בפייסבוק, ותחת הכותרת "מחדל הפריצות בכרמל" היא האשימה את המשטרה באוזלת יד מתמשכת אל מול גל מתמשך של פריצות לעסקים באזור. "אתמול בלילה נכנס לי לעסק גנב מסכן", היא כתבה, "אני מאחלת לו שהעוגות שלי וכל מה שהוא לקח ישבו לו בבטן נהדר. הכי עצוב שהוא כבר היה כאן לפני כמה חודשים – אותו אדם, אותו סוג פריצה. לא יכול להיות שהמשטרה לא עושה כלום".
דגול מתארת תופעה נרחבת של פריצות חוזרות ונשנות, שתועדו פעם אחר פעם במצלמות האבטחה, ללא מענה אפקטיבי מצד הרשויות. "זה התחיל אצלי והמשיך אצל כולם", היא מספרת, "אני הייתי הראשונה, ומאז בכל שבוע נפרץ עסק אחר – הירקנייה, חנות הטבע, השווארמה, פסטה בסטה. מדובר בעשרה עסקים לפחות, וזה רק בחצי השנה האחרונה".

בי בייקרי (צילום: לירון דגול)
לדבריה, "יש מצלמות, יש עדויות, המשטרה יודעת בדיוק מי זה, אבל כשהם מגיעים ואומרים לי 'הוא עטה כפפות, אז אין מה לעשות', זה מייאש. השוטרים באים, גובים עדות, מצלמים – והולכים. הם בעצמם מודים שאין מה לעשות עם זה". לטענתה, גם לאחר שנמסרו הסרטונים למשטרה ואף שמדובר בפריצה חוזרת, החקירות לא מתקדמות: "יש לי את הסרטונים מהפריצה הקודמת, זה נראה בדיוק אותו דבר. וזה לא רק אני – כל השכנים שלי קיבלו הודעות על סגירת תיק מחוסר ראיות".
לצד תחושת ההפקרה מצד המשטרה, דגול מצביעה גם על הזנחה מצד העירייה, שלטענתה לא מבצעת אכיפה מספקת בשטח: "יש פה גל פשיעה חמור – עבריינים, הומלסים, ילדים ששותים ברחובות. זה מתפשט בלי שליטה. לא יכול להיות שבמרכז הכרמל, אזור שוקק ועסקי, אין שום פיקוח. ברור שהעירייה צריכה להיכנס לתמונה. חייבים להגביר פה את הפיקוח ולקיים סיורים, אי אפשר להפקיר אותנו".
בעקבות הפריצה קוראת דגול לבעלי העסקים באזור ולצאת למאבק: "כל מי שיש לו עסק בכרמל, במוריה, בצומת כרמליה ובצפרירים – שידבר איתי. אנחנו צריכים להתאגד ולעשות עם זה משהו. לא ייתכן שנשאר פה לבד מול פורצים ואדישות".
מעיריית חיפה נמסר: "העירייה אינה מכירה את הנתונים המוצגים בפנייתכם ואשר מצויים בתחום סמכותה ואחריותה הבלעדית של המשטרה. עם זאת, העירייה אינה מקלה ראש בפנייה, והיא תפעל להגברת סיורי הפיקוח באזור מרכז הכרמל במטרה לחזק את תחושת הביטחון של בעלי העסקים והתושבים. בתוך כך נזכיר כי הוועדה לביטחון לאומי של הכנסת אישרה את בקשת ראש העיר יונה יהב לצרף את חיפה למערך השיטור העירוני, שיכלול תוספת של מאות מצלמות, פקחים, שוטרים וניידות כחלק ממאמץ העירוני הכולל להגברת הביטחון ותחושת הביטחון בעיר".
מהמשטרה נמסר: "מיד עם קבלת התלונה פתחה המשטרה בחקירה יסודית שעודנה מתבצעת, ובמסגרתה עצרה המשטרה מספר חשודים בעבר וצפויים מעצרים נוספים בהמשך. מטבע הדברים לא נוכל לפרט מעבר לכך על פעולות החקירה מתוך תיק מתנהל. משטרת חיפה תמשיך לבצע את כלל הפעולות הנדרשות על מנת להתחקות אחר המבצעים ולהביאם לדין".

לירון דגול (צילום: גלעד הר שלג)
אבי בוחבוט
אני מציע לכם להתאגד ולפנות לחבר. הבטחה מאושרת בחוק ולבקש את שרותיה ממיטב כספכם שלבסוף זה ישתלם לכם מכל הבחינות. אני בתקווה שמערכת השמירה באזורכם ישא פרי
יואל גולדברג
כנראה שגם השוטרים שחוקרים הפריצות מגיעים עם כפפות ולכן התוצאות דלות מקוממות מעליבות
אבי דהן
הבאתי פעמים צילום ברור ווידאו של פורץ לעסק שלי ולא עשו כלום…אין משטרה בישראל
צבייה
מה קורה בחיפה? מצד אחד הארנונה הכי יקרה בארץ, מצד שני הרחובות מטונפים, הפשע בכל מקום.
חיפאי
מאכז הכרמל וטיילת לואי ללא כל פיקוח של המשטרה והעירייה. בריונות, רכבים משופרים של בני דודים שעושים פוזות, טינופת וכמובן שליחי וולט על המדרכות.
אפס אכיפה ואפס משילות.