בניין עיריית חיפה (צילום: ויקישיתוף, Yakovleva, CC-BY-SA-3.0)
בניין עיריית חיפה (צילום: ויקישיתוף, Yakovleva, CC-BY-SA-3.0)

מה מסתירה העירייה? עתירה לחשיפת דוחות האכיפה

עמותת עורכי דין לקידום מינהל תקין עתרה לבית המשפט לאחר שעיריית חיפה סירבה למסור דוחות אכיפה, סקר עבירות בנייה ודיווחי תביעה לשנים 2024 ו-2025 בטענה לפגיעה בפרטיות

פורסם בתאריך: 29.10.26 10:11

עמותת עורכי דין לקידום מינהל תקין הגישה לבית המשפט המחוזי בחיפה, בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים, עתירה נגד עיריית חיפה והממונה על חוק חופש המידע בעירייה בדרישה לחשוף מידע הנוגע לפעילות הוועדה המקומית לתכנון ובנייה ולמערך האכיפה והתביעה שלה. לטענתה של העמותה, העירייה סירבה למסור מסמכים בעלי חשיבות ציבורית, אף שניתן היה להעבירם תוך השחרת פרטים רגישים.

במוקד העתירה עומדים שלושה סוגי מסמכים: דיווחים על פעולות האכיפה בשנים 2024 ו-2025 שהוגשו למנהל היחידה הארצית לאכיפה, ממצאי סקר עבירות הבנייה האחרון, לרבות דוחות החריגה והטבלה המרכזת, ודיווחי הפעילות השנתיים של התובע המוסמך של הוועדה המקומית לאותן השנים.

על פי העתירה, ב-13 ביולי 2026 פנתה העמותה לעירייה בבקשת חופש מידע שכללה גם דוחות שנתיים על פעילות מוסד התכנון, מסמכי מדיניות, תוכניות עבודה ונהלים בתחום הפיקוח והאכיפה. ב-3 באוגוסט העבירה העירייה חלק מהמידע המבוקש, וביחס לדוח מרכז מפורט מסרה כי אין ברשותה העתק ממנו. עם זאת, את הבקשה לקבלת שלושת סוגי המסמכים העומדים במרכז העתירה היא דחתה.

בתשובת העירייה, כפי שהיא מובאת בעתירה, נומק הסירוב למסור את דוחות האכיפה ואת ממצאי סקר עבירות הבנייה בכך ש"המידע מכיל נתונים אשר יש בהם לפגוע בפרטיות". העירייה הציעה לעמותה להגיש בקשה חדשה לקבלת נתונים מספריים ספציפיים.

באשר לדיווחי התובע המוסמך, העירייה הסתמכה על הסייג בחוק חופש המידע הנוגע למידע שנאסף או נוצר לצורכי חקירה ועל הסייג המתייחס לדיונים פנימיים. בתשובתה נכתב כי "הדיווח המבוקש מהווה חלק מהשיח המקצועי, ההתייעצות והבקרה הפנימית של גורמי האכיפה".

העמותה דוחה את הנימוקים וטוענת כי מדובר בעיקר בדוחות הכוללים נתונים כלליים ומספריים, שאינם מחייבים חשיפת מידע אישי. לטענתה, גם אם חלק מהמסמכים מכילים פרטים שיש להגן עליהם, ניתן להשחירם ולמסור את שאר המידע, במקום לדחות את הבקשה באופן גורף.

ב-4 באוגוסט פנתה העמותה פעם נוספת לעירייה, הציגה את הסתייגויותיה וצירפה דוגמאות לדוחות מקבילים שהתקבלו מוועדות תכנון אחרות. לטענתה, הדוגמאות מוכיחות כי ניתן למסור מסמכים מסוג זה במלואם או לאחר השחרת חלקים מסוימים. אלא שהפנייה הנוספת נותרה ללא מענה. "עד היום לא התקבלה התייחסות או תשובה נוספת מטעם המשיבים", נכתב בעתירה.

העמותה מדגישה כי דוחות האכיפה כוללים מידע על היקף פעילות הפיקוח, על סוגי עבירות הבנייה, על מבנה יחידת האכיפה ועל הפעולות שננקטו נגד עבירות, ובהן צווי הריסה, צווי מניעה, כתבי אישום וקנסות. לטענתה, מדובר במידע המאפשר לציבור לבחון את אופן הפעלת סמכויות האכיפה של העירייה, ואין הצדקה למנוע את פרסומו באופן גורף.

סוגיה נוספת שעולה בעתירה נוגעת לסקר עבירות הבנייה. לטענת העמותה, הוראות מנהל הרשות לאכיפה במקרקעין מחייבות פרסום יזום של תוצרי הסקר באתר הוועדה המקומית, לאחר הסרת פרטים אישיים ועמודות הנוגעות לטיפול המשפטי. העמותה טוענת כי בבדיקה שערכה באתר הוועדה סמוך להגשת העתירה לא נמצא המידע המבוקש.

גם ביחס לדוחות התובע המוסמך חולקת העמותה על עמדת העירייה. "מדובר בדוחות שנתיים שמסכמים את פעילות האכיפה בוועדה בשנה החולפת ולא בהתייעצויות פרטניות ובדיונים ביחס לתיקי חקירה או הליכי אכיפה פרטניים", נכתב בעתירה.

העמותה טוענת כי החלטת העירייה אינה מנומקת במידה הנדרשת, שכן היא אינה מפרטת אלו חלקים במסמכים מצדיקים חיסיון ומדוע לא ניתן למסור לפחות חלק מהמידע. העמותה מדגישה כי שקיפות בתחום האכיפה התכנונית חיונית לביקורת הציבורית על פעילות הרשות המקומית. "הימנעות מחשיפת המידע, משמעה ריקון מתוכן של הביקורת הציבורית המופעלת על הרשות", נכתב בעתירה.

בית המשפט מתבקש להורות לעיריית חיפה ולממונה על חוק חופש המידע למסור את המסמכים המבוקשים. לחלופין, מבקשת העמותה לבטל את החלטת הסירוב מ-3 באוגוסט ולהורות לעירייה לקבל החלטה חדשה בבקשת המידע.

מהעירייה נמסר בתגובה: "לאחר שתקבל העיריה את העתירה לידיה היא תבחן את הדברים ותיתן תגובתה כמקובל לבית המשפט".

 

תגובות

אין תגובות

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

🔔

עדכונים חמים מ"כלבו - חיפה והצפון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר