האם מנוע הצמיחה הבא של ההייטק הישראלי נמצא דווקא בים? בכנס מיוחד שנערך אתמול (שלישי) בחיפה לציון יום האוקיינוסים הבינלאומי הוצגה תמונה שלפיה הכלכלה הכחולה (Blue Economy) הופכת לאחד מתחומי ההשקעה הצומחים והמסקרנים בעולם.
הכנס, שנערך זו השנה הרביעית ברציפות ביוזמת המרכז הלאומי לכלכלה כחולה וחדשנות ימית הפועל במסגרת קרן ההשקעות HiCenter Ventures ובשיתוף עם משרד החוץ, אירח שגרירים, נספחים כלכליים ונציגים דיפלומטיים ממדינות שונות ועסק בעתידו של המרחב הימי כמוקד חדשנות עולמי.
במרכז הדיונים עמד תחום ה-BlueTech – טכנולוגיות ימיות המשלבות חדשנות בתחומי האנרגיה, המזון, המים, התשתיות, הרובוטיקה והבינה המלאכותית. לפי הנתונים שהוצגו בכנס, היקף הכלכלה הכחולה העולמית מוערך ביותר מ-2.6 טריליון דולר בשנה. במקביל, ההשקעות בתשתיות ימיות נמצאות במגמת צמיחה מואצת. בתחום האנרגיה, למשל, קיבולת טורבינות הרוח הימיות בעולם חצתה בשנת 2025 את רף 90 הג'יגה ואט, עם צפי להכפלת השוק עד סוף העשור.
עוד הוצג כי יותר מ-98 אחוז מתעבורת הנתונים הבינלאומית עוברת באמצעות כבלים תת ימיים, וכ-90 אחוז מהסחר העולמי מתבצע דרך הים – נתונים המדגישים את חשיבותו הגוברת של המרחב הימי לכלכלה הגלובלית.
מנכ"לית המרכז הלאומי לכלכלה כחולה וחדשנות ימית הילה ארנרייך אמרה כי "מאז הקמת המרכז השקענו ב-34 חברות סטארטאפ, אשר גייסו במצטבר יותר מ-65 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים, מקרנות הון סיכון ומשותפים אסטרטגיים בארץ ובעולם". לדבריה, תחום ה־BlueTech עובר בשנים האחרונות שינוי משמעותי: "זהו תחום שנתפש בעבר כנישה והופך כיום לאחד ממוקדי ההשקעה המעניינים ביותר במפגש שבין אנרגיה, תשתיות, רובוטיקה, AI וביטחון. אנו פועלים לחבר בין יזמים, משקיעים ושותפים בינלאומיים, ולבסס את מעמדה של ישראל כאחד ממוקדי החדשנות המובילים בעולם בתחום הכלכלה הכחולה".
ארנרייך ציינה כי אחד התחומים המתפתחים הוא Smart Ocean – שילוב של לוויינים, חיישנים, כלי שיט אוטונומיים, רובוטים תת ימיים ובינה מלאכותית, המאפשרים ניטור וניהול רציף של המרחב הימי. לדבריה, טכנולוגיות אלה צפויות לשמש בעתיד לניהול נמלים חכמים, הגנה על תשתיות תת ימיות, אבטחת גבולות ימיים, ניהול משאבים טבעיים ומיפוי קרקעית הים.
מנכ"ל קרן ההשקעות HiCenter Ventures ליאור חנוכה, אמר כי הכלכלה הכחולה מייצגת את הדור הבא של החדשנות הטכנולוגית: "במשך יותר משני עשורים ההייטק הישראלי הוביל בתחומי התוכנה, הסייבר והתקשורת. כיום אנו עדים להתפתחותו של גל חדש של חדשנות שבו הערך הכלכלי נוצר במפגש שבין העולם הדיגיטלי לעולם הפיזי – אנרגיה, תשתיות, רובוטיקה, ביוטכנולוגיה ומערכות חכמות".
לדבריו, לחיפה יש יתרון משמעותי בתחום: "השילוב בין היכולות הטכנולוגיות של ישראל לבין המצוינות המחקרית בתחומי הים ומדעי החיים יוצר הזדמנות יוצאת דופן להצמיח כאן חברות גלובליות. חיפה, המרכזת נכסי מחקר, תעשייה וחדשנות מהחשובים בישראל, ממוצבת היטב להוביל את האקוסיסטם הלאומי בתחום ולהפוך לבירת הכלכלה הכחולה של ישראל".





Lully
YES INDEED!!!@