נגה פרסמן טל וענבל לוי שטרן (צילום: דוברות כללית)
נגה פרסמן טל וענבל לוי שטרן (צילום: דוברות כללית)

ט"ו בשבט רק פעם בשנה. חבל או מזל?

לאוהבי האגוזים והשקדים והפירות המיובשים למיניהם, ט"ו בשבט הוא חגיגה של ממש, אך האם החגיגה עולה לנו ביוקר? מה בריא לאכול? במה יש הכי הרבה שומן? כמה סוכר בפרי מיובש? נגה פרסמן טל, דיאטנית קלינית, מנחת סדנאות כללית באלאנס, וענבל לוי שטרן, דיאטנית קלינית במרפאת כללית עתלית, מחוז חיפה וגליל מערבי, עונות על כל השאלות

פורסם בתאריך: 2.2.23 14:07

אגוזים בריאים או "שמנים"?

התשובה היא גם וגם! נכון שאם נסתכל על הערך הקלורי בלבד, 100 גרם אגוזים שווה ערך ל-100 גרם חמאה. במילים אחרות, האגוזים והשקדים הם בעלי ערך קלורי גבוה במיוחד הנע בין 600 ל-700 קלוריות ל-100 גרם, אבל הם מכילים כ-20 אחוז חלבון (יכולים להוות מקור לחלבון לצמחונים/טבעונים) ועשירים בחומצות שומן חד בלתי רוויות, הידועות כמסייעות להפחתת רמות הכולסטרול "הרע" (LDL) בדם והעלאת רמות הכולסטרול "הטוב" (HDL). מחקרים אף מראים כי צריכה מתונה של אגוזים (30 גרם ליום) עוזרת בתהליך ההרזיה.

אילו אגוזים "הכי כדאי" לצרוך?

המפתח הוא גיוון. שקדים עשירים בוויטמין E, אגוזי מלך עשירים בנוגדי חמצון, מגנזיום ואשלגן, אגוזי קשיו עשירים במגנזיום ומכילים פחות שומן יחסית לאגוזים אחרים, אגוזי ברזיל עשירים בסלניום, ערמונים דלים אף הם יחסית בשומן ועשירים מאוד באשלגן.

כמה ואיך כדאי לצרוך: מומלץ לצרוך בצורה הטבעית. מי שמאוד אוהב קלוי אפשר בקלות לקלות אגוזים בתנור הביתי בטמפרטורה גבוהה ולחסוך את כמויות המלח הגבוהות המצויות באגוזים הקלויים הקנויים.

גודל מנה: בגלל הערך הקלורי הגבוה כדאי לא להפריז, ולשים לב, כי לא כל האגוזים דומים לזה. 100 קלוריות אפשר לאכול ב-14 שקדים אבל רק ב-2.5 אגוזי מלך (5 חצאים).

 

 

פירות מיובשים (נקראים גם פירות יבשים)

אפשרות מצוינת כשמתחשק משהו מתוק. הפירות היבשים מכילים ויטמינים ובעיקר מינרלים שלא הולכים לאיבוד גם במצב היבש. אולם אם רעבים עדיף לבחור בפרי טרי על פני פרי יבש בגלל הגודל.

רבים שואלים מה מכיל יותר סוכר, פרי מיובש או פרי טרי. ביחידת פרי כמובן שכמות הסוכר זהה, אולם תהליך ייבוש הפרי מוביל לעלייה בריכוז הסוכר בו, וכתוצאה מכך הערך הקלורי של הפרי עולה עד פי חמישה מאשר של פרי זהה טרי. בנוסף לכך, רוב הפירות היבשים מצופים אף בסוכר נוסף, דבר המעלה עוד יותר את ערכם הקלורי. חלק מהפירות היבשים הנמכרים מכילים תרכובת גופרית כחומר משמר לצבעם, ולכן מומלץ לשטוף אותם היטב עד לסילוק החומר.

האם לאכול בכל זאת? התשובה היא כן! אבל במידה.

הפירות היבשים דלים בנתרן (מלח), עשירים באשלגן (מינרל המסייע במניעת יתר לחץ דם) ובעיקר עשירים בסיבים תזונתיים המסייעים לתחושת שובע וליציאות סדירות.

ט"ו בשבט שמח ובריא.

 

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"כלבו - חיפה והצפון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר