צוות מרכז בריאות הילד של כללית ארמון בחיפה (צילום: דוברות כללית)
צוות מרכז בריאות הילד של כללית ארמון בחיפה (צילום: דוברות כללית)

מחקר פורץ דרך בכללית: בדיקת דם פשוטה מנבאת אפשרות להתפרצות סוכרת אצל ילדים

האבחון המוקדם של סוכרת מסוג 1 אצל ילדים צפוי להוריד את שיעור התחלואה אל מתחת ל-5 אחוז, בעוד כיום, כ-40 אחוז מהמאובחנים בסוכרת מדי שנה מגיעים למצב מסכן חיים. המחקר הוא שיתוף פעולה של מרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית עם מרכזי בריאות הילד של כללית בחיפה ובקרית אתא

פורסם בתאריך: 6.6.23 00:49

במרכז שניידר לרפואת ילדים, בשיתוף עם מרכזי בריאות הילד בחיפה וקרית אתא ומרפאות הקהילה מקבוצת כללית, החל בשנה שעברה מחקר שגילה כי באמצעות בדיקת דם פשוטה אפשר לנבא את הסיכון להתפתחות עתידית של סוכרת מסוג 1 אצל ילדים בוודאות של כ-85 אחוז. האבחון המוקדם צפוי להוריד את שיעור התחלואה הקשה בחמצת מטבולית סוכרתית, DKA, אל מתחת ל-5 אחוז, בעוד כיום, כ-40 אחוז מהמאובחנים בסוכרת מדי שנה מגיעים למרכז שניידר במצב מסכן חיים. את המחקר מובילים פרופ' משה פיליפ וד"ר טל אורון מהמכון לסוכרת ואנדוקרינולוגיה בשיתוף עם פרופ' אבנר כהן ממערך הקהילה של כללית.

מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) אישר את תרופת הלטפליזומב (Tzield), המיועדת לעיכוב הופעת סוכרת מסוג 1. אישור התרופה מהווה שלב נוסף בהתקדמות המחקר הרפואי בתחום הסוכרת, ששוקד זה שנים רבות על הניסיון להבין את המחלה והגורמים לה, על מנת לאפשר טיפולים חדשניים, כגון: לבלב מלאכותי וכן לבחון טיפולים מניעתיים, וכאלו שמטרתם לדחות את התפרצות המחלה.

המשמעות המרכזית של האבחון המוקדם היא ביכולת למנוע, בזמן אבחון הסוכרת, את הופעת החמצת המטבולית, המסכנת את חיי הלוקים בה וגורמת לסיבוכים ארוכי טווח, תחלואה קשה ואשפוזים. הבדיקה מיועדת לילדים מגיל תשעה חודשים עד שנה וחצי, והיא  נעשית במסגרת  ספירת הדם המבוצעת ממילא בגיל זה וללא צורך בדקירה נוספת. בעוד מספר חודשים הבדיקה תורחב גם לילדים עד גיל 5. הבדיקה מבוצעת באמצעות טכנולוגיה חדשנית מבוססת PCR המאתרת נוגדנים כנגד הלבלב באמצעות כמות דם קטנה במיוחד.

 

 

ד"ר יעל ויין, מנהלת המרכז לבריאות הילד ארמון של כללית בחיפה בזמן המחקר, מספרת: "המרכז הצטרף למחקר ADIR לפני יותר משנה. מדובר במחקר ארצי ובינלאומי חשוב וראשון מסוגו, שבמסגרתו נלקחת בדיקת דם לנוגדנים ספציפיים היכולים לנבא סוכרת בילדים בעתיד. לאור פריצת הדרך החשובה והאפשרות שנפתחה לסייע לילדים מבעוד מועד, הצטרפנו למשימה בתחושת שליחות עליונה. בתינוקות שהגיעו אלינו בשגרה לביצוע ספירת דם, ביצענו בו זמנית את הבדיקה הייחודית לסוכרת, וההורים גילו היענות מצוינת".

ד"ר ויין מוסיפה: "השתתפותנו במחקר היא פתח לעתיד טוב לילדים שבסיכון לפתח סוכרת מסוג 1, רווחה גדולה למשפחות ואופציה לטיפול מיטבי. מבחינתנו, העתיד כבר כאן".

מאז החל המחקר ועד היום, נפתחו עבורו 29 מרפאות ייעודיות ברחבי הארץ עם כ-160 אנשי צוות במרפאות הקהילה העוסקים בפרויקט, במטרה להתרחב למוקדים נוספים. עד היום נעשתה בדיקת נוגדנים לכ-2500 ילדים, כאשר ל-10 מהם התגלו נוגדנים חיוביים כנגד הלבלב, והם הועברו למעקב במרכז שניידר ובמרכזי סוכרת נוספים המשתתפים במחקר.

פרופ' פיליפ, מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר, מסכם: "הפוטנציאל של התרופה לעכב את האבחנה הקלינית של סוכרת מסוג 1 עשוי לספק לחולים שלוש שנים בממוצע ללא העומס, הסיכונים והסיבוכים הכרוכים במחלה. לכן, אישור ה-FDA הוא לא פחות מאשר תפנית חשובה ופורצת דרך, ואנחנו מקווים, כי זו רק הסנונית הראשונה המסמנת את תחילתו של עידן של שינוי הפרדיגמה הטיפולית בסוכרת מסוג 1. אישור ה-FDA מאפשר כעת פתרון גם לילדים העשויים ליהנות מטיפול חדשני זה, ובעתיד אולי גם מטיפולים חדשים נוספים לדחיית ומניעת הסוכרת".

 

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

תגובות

🔔

עדכונים חמים מ"כלבו - חיפה והצפון"

מעוניינים לקבל עדכונים על הידיעות החמות ביותר בעיר?
עליכם ללחוץ על הכפתור אפשר או Allow וסיימתם.
נגישות
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר
הורידו את האפליקציה
לחוויה מהירה וטובה יותר